Az Orfűi Vízimalom egykori molnárháza ma az Orfűi Kézműves Egyesület alkotó-és kiállítóhelye. A Malommúzeum így sokszor kézműves táborok, foglalkozások helyszíne is.
Fafaragók, népi iparművész, farestaurátor, asztalos, fazekas, kosárfonó, bőrműves, gyékényfonó, viseletkészítő, nyerges, szíjkészítő, mérnök, pedagógus, és diák is tagok.

Céljuk:

  • a kézműves hagyományok – különös figyelemmel a famegmunkáló tevékenységre – felkutatása, megismerése és megismertetése, megőrzése, ápolása, élő műhelyek kialakítása, a szabadidő kulturált, közösségi eltöltése.
  • a kézműves mesterségek szerszámainak gyűjtése, ezekből gyűjtemény létrehozása és bemutatása, használatuk elsajátítása, a hagyományos technikák megismerése, megőrzése és továbbadása az ifjúságnak.
  • a kézműves kultúra tudományos igényű kutatása, dokumentálása, rendszerezése és bemutatása. Együttműködés múzeumokkal, oktatási és tudományos intézményekkel.
  • a kézművesség fellelhető értékeinek gyűjtése, restaurálása, bemutatása. A kézműves társadalom életvitelének, szokásainak, ünnepeinek megismerése és megismertetése. A céhhagyományok megismerése, bemutatása és értékeinek átmentése mind a jelen érdeklődők, mind az utókor számára.
  • szakkörök, szakmai bemutatók szervezése, alkotótelep kialakítása, új értékek teremtése.

Náluk számos régi mesterséggel találkozhatnak: mint például a fazekasság, fafaragás, kosárfonás, nemezelés, bőrözés, gyertyamerítés, gyöngyfűzés és -szövés, rafiaszövés, csuhé- vagy gyékényfonás. A faesztergályozást, mint régen, lábhajtással végzik. Mindez Orfűn megtekinthető, s mi több, kipróbálható gyereknek és felnőttnek egyaránt. Évről évre folyamatosan bővül azoknak a száma, akik a foglalkozásaikon, táboraikon részt vesznek. Jó kicsit kiszakadni a városi lét megszokottságából, a tisztalevegőjű, festői környezetben átérezve dédapáink életmódját, a kemencében sült kenyérre várva kézműveskedni egy kicsit.

http://orfu.hu/regmult-idok-varazsa/kezmuves-alkotohaz/